Polisi pembayaran balik

Setelah pesanan dibuat, ia tidak boleh dikembalikan.

Kami berusaha sebaik mungkin untuk memastikan pesanan anda diterima dalam keadaan baik. Kami mempunyai polisi pengembalian 14 hari sekiranya produk tidak sama dengan keterangan produk. Ini bermakna anda mempunyai 14 hari setelah menerima pesanan anda untuk meminta pengembalian.

Harap maklum bahawa setiap kumpulan sabun yang dibuat mungkin berbeza warna kerana formulasi semula jadi kami. Ini tidak bermaksud sabun atau produk berkualiti rendah.

Sila laporkan apa-apa perbezaan atau kerosakan produk kepada kami dalam masa 14 hari dari tarikh pembelian, sebarang tuntutan di luar tempoh ini akan diabaikan.

Apakah kelayakan yang diperlukan untuk pengembalian?

Agar layak mendapat pengembalian, pesanan anda mestilah dalam keadaan yang sama seperti yang anda terima, tidak digunakan, mempunyai tag, dan dalam bungkusan asalnya. Anda juga memerlukan resit atau bukti pembelian.

Bagaimanakah cara untuk meminta pengembalian?

Untuk memulakan pengembalian, anda boleh menghubungi kami di yuan.my@ehub365.edu.sg. Sekiranya pengembalian anda diterima, kami akan menghantar label penghantaran balik, serta arahan tentang bagaimana dan di mana untuk menghantar bungkusan anda. Pesanan yang dihantar kembali kepada kami tanpa meminta pengembalian terlebih dahulu tidak akan diterima.

Pelanggan bertanggungjawab untuk mengembalikan produk kepada kami. Kami akan memberikan kredit untuk caj penghantaran semasa pengembalian produk dan menghantar produk baru dengan kos kami.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan pengembalian di yuan.my@ehub365.edu.sg.

Kerosakan dan isu

Sila periksa pesanan anda semasa penerimaan dan hubungi kami dengan segera sekiranya pesanan tersebut rosak, atau jika anda menerima barang yang salah supaya kami dapat menilai isu dan memperbaikinya.

Pengecualian / pesanan yang tidak boleh dikembalikan

Malangnya, kami tidak dapat menerima pulangan barangan yang mempunyai promosi atau kad hadiah.

Bayaran Balik

Kami akan memberitahu anda setelah kami menerima dan memeriksa pengembalian anda, dan akan memberitahu anda jika permohonan pengembalian wang anda diluluskan atau tidak. Sekiranya diluluskan, pemulangan wang akan dilaksanakan secara automatik menggunakan kaedah pembayaran yang anda telah gunakan. Harap maklum bahawa bank atau syarikat kad kredit anda memerlukan sedikit masa untuk memproses dan mengembalikan wang.